Duszony karczek w kiszonej kapuście
Oto pierwszy z przepisów jaki wykorzystałam w swoim sloow cookingu, akurat miałam wolny dzień więc nastawiłam obiad i pojechałam pozałatwiać zaległe sprawy. Po powrocie wystarczyło tylko zagęścić powstały sos i upiec ziemniaki w piekarniku i miałam pyszny obiad bez stania w kuchni :). Powoli dział wolnowaru będzie się rozrastał, a i już tworzy się nowy na pyszną konfiturę cytrynowo-pomarańczową do herbaty ;). W przepisie użyłam podwójnej ilości porcji by obiad starczył na dwa dni tak więc możecie zredukować ilość składników.
10 porcji
Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna delikatnie płuczemy i kroimy, wkładamy do naczynia dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.
Mięso obsmażamy z każdej strony na patelni i układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość podlewamy połową szklanki wody.
Włączamy urządzenie nastawiamy czas
Jeżeli nie macie wolnowaru, wszystkie czynności są takie same jednak mięso wraz z kapustą wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 180 C.
* lokowanie produktu
http://www.crockpot.pl/
10 porcji
Składniki :
- 1,5 kg karczku
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki - używam oryginalnej tureckiej
- 800 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
Opis przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 cm plastry, nacieramy czosnkiem, majerankiem, kminem, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką oraz ostrą papryką. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna delikatnie płuczemy i kroimy, wkładamy do naczynia dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.
Mięso obsmażamy z każdej strony na patelni i układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość podlewamy połową szklanki wody.
Włączamy urządzenie nastawiamy czas
- LOW 6 godzin
- HIGH 3,5 godziny
Jeżeli nie macie wolnowaru, wszystkie czynności są takie same jednak mięso wraz z kapustą wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 180 C.
* lokowanie produktu
http://www.crockpot.pl/
Bardzo fajny obiadek :-) słyszałam wiele dobrego o wolnowarze :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszna propozycja !!! Dla mojego męża idealna !
OdpowiedzUsuń