Dżem cytrynowo - pomarańczowy do herbaty
Przepis dostałam już w zeszłym roku, ale dopiero teraz przypomniała mi o nim dobra znajoma - dziękuje Edytko. Ten pyszny dżem jest wspaniałym dodatkiem do zimowej herbaty w sam raz na rozgrzanie. Ja przyrządziłam go w wolnowarze.
Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody i nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24godz. Następnego dnia przelać wodę w której moczyły się pestki, do dużego garnka z sokiem, a pestki wyrzucić. Garnek postawić na małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki z cytrusów będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu około 10min (do momentu aż powierzchnia będzie się tak jakby marszczyć tzn że zaczyna się żelować) Gotowy dżem przelać do słoików, zakręcić pokrywki i zostawić do ostudzenia. Jak go będziesz przelewać już do słoików to on może się wydawać luźny, ale z czasem stygnięcia on tężeje. Dodatkowo możemy dodać limonkę i imbir.
Wlać skórki wraz z sokiem z pestek do naczynia, nastawić na 2 godziny High. Po tym czasie dodać cukier i ponownie nastawić czas na 4 godziny High. Przelać gorący dżem do wyparzonych słoiczków.
Składniki:
- 4 duże cytryny
- 1 pomarańcz
- 6 szklanek wody
- 1,20 cukru
- * limonka
- *20 g świeżego imbiru
Opis wykonania:
Cytryny i pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, przepołowić, wycisnąć sok do dużego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć wszystkie pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody i nakryć pokrywką. Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce, dodać do soku z wodą, nakryć pokrywką. Odstawić oba garnki na 24godz. Następnego dnia przelać wodę w której moczyły się pestki, do dużego garnka z sokiem, a pestki wyrzucić. Garnek postawić na małym ogniu, masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować, aż skórki z cytrusów będą miękkie. Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na dość dużym ogniu około 10min (do momentu aż powierzchnia będzie się tak jakby marszczyć tzn że zaczyna się żelować) Gotowy dżem przelać do słoików, zakręcić pokrywki i zostawić do ostudzenia. Jak go będziesz przelewać już do słoików to on może się wydawać luźny, ale z czasem stygnięcia on tężeje. Dodatkowo możemy dodać limonkę i imbir.
Wykonanie w wolnowarze:
Wlać skórki wraz z sokiem z pestek do naczynia, nastawić na 2 godziny High. Po tym czasie dodać cukier i ponownie nastawić czas na 4 godziny High. Przelać gorący dżem do wyparzonych słoiczków.
Robiłam kiedyś podobny, ale osobno z cytryny i osobno z pomarańczy. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTaka herbatka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń