Biała kapusta duszona
Przymierzam się do wstawienia tego przepisu od dawna i w końcu dodaje, bardzo fajny dodatek do mięs w sosach i pieczeń :).
1.Kapustę myjemy, szatkujemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 5 minut bez przykrycia. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 minut, odcedzamy.
2. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na dużych oczkach, obsmażamy na margarynie i dodajemy kapustę.
3. Przyprawiamy, ewentualnie możemy dodać koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko razem pod przykryciem, aż kapusta i warzywa będą miękkie.
4. Jeżeli lubimy możemy zagęścić kapustę zasmażką z 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki margaryny.
Składniki :
na 8 porcji- główka kapusty ok 1,5 kg
- 3 cebule
- 2 marchewki
- ewentualnie koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- margaryna
- sól, pieprz
Opis wykonania :
1.Kapustę myjemy, szatkujemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 5 minut bez przykrycia. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 minut, odcedzamy.
2. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na dużych oczkach, obsmażamy na margarynie i dodajemy kapustę.
3. Przyprawiamy, ewentualnie możemy dodać koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko razem pod przykryciem, aż kapusta i warzywa będą miękkie.
4. Jeżeli lubimy możemy zagęścić kapustę zasmażką z 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki margaryny.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html