Ślimaczki z marmoladą






Pyszne, szybkie w wykonaniu ciasteczka, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty.


Składniki :

  • mąka tortowa, 1 kg 
  • margaryna, 1,5 kostki 
  • śmietana 18 -12 %, 1 małe opakowanie
  • żółtko, 4 szt 
  • cukier kryształ, 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia, 1 opakowanie 
  • skórka z cytryny, 1 szt 
  • jajko, 1 szt 
  • brązowy cukier, 10 dag 
  • marmolada, 1 opakowanie

Opis przygotowania :

1. Do mąki dodajemy żółtka, cukier, proszek, śmietanę i drobno pokrojoną margarynę. Dodajemy skórkę z umytej i sparzonej wcześniej cytryny. Wyrabiamy ciasto.

2. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Po schłodzeniu wałkujemy na prostokąt, smarujemy marmoladą i zwijamy w roladę. Kroimy na dwu-centymetrowe kawałki i układamy na blaszce. Ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

3. Pieczemy w 170 C do zrumienienia.



Smacznego :)

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)