Pyszna rolada drobiowo - pieczarkowa
Składniki:
- jajka, 5 szt.
- majonez, 1 szklanka
- ser żółty starty, 30 dag
- filet z kurczaka, 3 pojedyncze sztuki
- pieczarki, 50 dag
- ketchup, 6 łyżek
- czosnek, 3 ząbki
- masło, 1 łyżka
Opis przygotowania:
1. Mięso lekko rozbijamy jak na kotlety, oprószmy solą i pieprzem.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki (ja zawsze trę na średnim oczku). Smażymy na maśle i odparowujemy, nie przyprawiamy.
2. Jaja miksujemy z połową majonezu i wsypujemy ser, mieszamy. Wlewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (moja rada: najlepiej by było aby papier wystawał poza blaszkę z obu stron; ja używam 31 cm x 24 cm). Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu wyjmujemy i, zanim całkowicie ostygnie, zwijamy w roladę wraz z papierem.
3. Następnie odwijamy, układamy mięso i pieczarki, zwijamy roladę za pomocą papieru z poprzedniego pieczenia. Pozostawiamy lekki luz i wstawiamy w tym samym papierze do pieczenia na 1 godzinę w 180 C. Po upieczeniu najlepiej odczekać, aby lekko ostygła i dopiero wtedy kroimy w plastry.
2. Jaja miksujemy z połową majonezu i wsypujemy ser, mieszamy. Wlewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (moja rada: najlepiej by było aby papier wystawał poza blaszkę z obu stron; ja używam 31 cm x 24 cm). Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu wyjmujemy i, zanim całkowicie ostygnie, zwijamy w roladę wraz z papierem.
3. Następnie odwijamy, układamy mięso i pieczarki, zwijamy roladę za pomocą papieru z poprzedniego pieczenia. Pozostawiamy lekki luz i wstawiamy w tym samym papierze do pieczenia na 1 godzinę w 180 C. Po upieczeniu najlepiej odczekać, aby lekko ostygła i dopiero wtedy kroimy w plastry.
Sos na zimno:
Pozostały majonez mieszamy z ketchupem i zmiażdżonym czosnkiem. Możemy sos podać osobno, bo nie każdy lubi :)
Smacznego.
Smacznego.
... koniecznie muszę przetestować...pomysłowy przepis Justynko...:)
OdpowiedzUsuńPrzepis dostałam go od koleżanki która wyczytała go w jakiejś gazecie , zrobił furorę na zeszłorocznych urodzinach córci polecam bo warto ja zrobić chociaż raz :).
Usuń