Pstrąg w dresie
Bardzo faja odmiana pieczonej rybki polecam zwłaszcza iż rozpoczął się już sezon grillowy i można ją również upiec na grillu.
1. Pstrągi myjemy i osuszamy (ja odcinam głowę i ogon ), nacieramy solą i pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny. Do jamy brzusznej wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek oraz zieleninę.
2. Liście kapusty parzymy wrzątkiem i dokładnie osączamy. Każdą rybę zawijamy w dwa liście kapusty i kładziemy w brytfance z rusztem. Na każda z ryb kładziemy 1 łyżeczkę zimnego masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok. 40 minut.
3. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.
Składniki : dla 2 osób
- 2 sprawione świeże pstrągi
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- garść zieleniny - koperek, natka pietruszki, tymianek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
Opis wykonania :
1. Pstrągi myjemy i osuszamy (ja odcinam głowę i ogon ), nacieramy solą i pieprzem skrapiamy sokiem z cytryny. Do jamy brzusznej wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek oraz zieleninę.
2. Liście kapusty parzymy wrzątkiem i dokładnie osączamy. Każdą rybę zawijamy w dwa liście kapusty i kładziemy w brytfance z rusztem. Na każda z ryb kładziemy 1 łyżeczkę zimnego masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok. 40 minut.
3. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html