Pieczeń rzymska
Dziś prezentuję Wam pyszną pieczeń, którą można przygotować nie tylko na obiad, ale i na kanapkę. Szybka, prosta i smaczna. Raz robię z mięsa wieprzowo-wołowego, a raz z samego wieprzowego. Jednak uważam, że lepsza jest z mieszanego, gdyż nie sypie się tak bardzo przy krojeniu na cieńsze plastry. Pyszna jest z dodatkiem klusek śląskich, z delikatnym sosem i z duszoną czerwoną kapustą.
Składniki dla więcej niż 6 osób:
- mięso wieprzowo - wołowe, 1 kg
- kajzerka czerstwa, 3 szt
- cebula średnia, 3 szt
- jajka, 4 szt
- jajka ugotowane na twardo, 5 szt.
- smalec, 3 łyżki
- majeranek, 1 łyżka
- sól i pieprz
Opis przygotowania :
czas przygotowania:
1. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Ostudzić.
2. Bułki namoczyć w wodzie (ja na ogół mieszam z mlekiem), lekko odcisnąć.
3. Do mięsa dodać surowe jajka, odciśniętą bułkę i cebulkę, odsączoną z tłuszczu. Dodać majeranek oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Formę do keksu posmarować smalcem i obsypać mąką, nałożyć połowę masy. Następnie ułożyć ugotowane jajka i przykryć resztą masy. Wierzch skrapić tłuszczem z cebulki.
5. Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w 180 C. Po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia. Podawać z sosami.
Smacznego
2. Bułki namoczyć w wodzie (ja na ogół mieszam z mlekiem), lekko odcisnąć.
3. Do mięsa dodać surowe jajka, odciśniętą bułkę i cebulkę, odsączoną z tłuszczu. Dodać majeranek oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Formę do keksu posmarować smalcem i obsypać mąką, nałożyć połowę masy. Następnie ułożyć ugotowane jajka i przykryć resztą masy. Wierzch skrapić tłuszczem z cebulki.
5. Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut w 180 C. Po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia. Podawać z sosami.
Smacznego
od dawna chodzi za mną taka pieczeń :)muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;)
OdpowiedzUsuń