Babeczki piernikowe
Już wszędzie reklamy i ozdoby świąteczne tak więc powoli wchodzą moje ulubione smaki pierniki, makowce i inne świąteczne specjały. Można je robić kiedy się chce, ale mi smakują tylko w tym okresie. To tak jakby jeść karpia co tydzień - stracił by swój urok w święta :). Babeczki są bardzo smaczne, wilgotne i pełne aromatów. Jednocześnie wypróbowałam otrzymane papilotki do wypieku muffinek, można w nich upiec duuuże muffiny są bardzo sztywne i nie tracą kształtu polecam :) z przepisu spokojnie wyjdą wam 24 sztuki, mi natomiast w dużych papilotkach wyszło 12 szt.
1. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, przyprawę i cynamon.
2. Dodajemy jajka jogurt, mleko, olej oraz posiekane bakalie, szybko mieszamy.
3. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
4. Pieczemy ok. 25 minut w 180 C.
Składniki :
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów u mnie laskowe
Opis wykonania :
1. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, przyprawę i cynamon.
2. Dodajemy jajka jogurt, mleko, olej oraz posiekane bakalie, szybko mieszamy.
3. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
4. Pieczemy ok. 25 minut w 180 C.
Prezentują sięnaprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńJakie świąteczne, super :)
OdpowiedzUsuńI zgadzam się z Tobą - te smaki tylko w Święta :)