Ciasto orzechowo-kokosowe z masą brzoskwiniową

W sam raz dla osób lubiących połączenie orzechów, kokosu i brzoskwiń. Pyszna brzoskwiniowa masa uzupełnia całość.



Składniki :



Biszkopt orzechowy :

  • 10 jajek
  • 30 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 łyżek cukru kryształu
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy :

  •   6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem :

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 250 g  miękkiego masła 
  • 6 żółtek
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis wykonania :


Biszkopt orzechowy :


Białka ubijamy na sztywna piane , dodajemy cukier i żółtka . dokładnie wyrabiamy.Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia , dodajemy do ciasta  wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno , wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C ok. 40 minut.
Ciasto studzimy i przekrawamy na pół. 

Biszkopt kokosowy :


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy ,aż masa będzie błyszczeć. Wsypujemy kokos delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy do masy delikatnie wymieszać. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 c ok. 30  minut.

Masa :


Odlewamy sok z brzoskwiń powinna wyjść szklanka jeżeli nie uzupełniamy. 2/3 szklanki soku gotujemy, w reszcie rozrabiamy budyń wraz z mąką , gotujemy budyń. Studzimy. 
Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Żółtka rozrabiamy z cukrem mikserem , następnie masę ubijamy aż będzie puszysta i gęsta  nad kąpielą wodną  by ogrzała masę ( woda nie może dotykać miski z żółtkami). Odstawiamy do ostudzenia.Masę żółtkową miksujemy z masłem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy dokładnie mieszamy.


Całość :


Placek orzechowy,  połowa masy, placek kokosowy ,reszta masy i drugi placek orzechowy. Dekorujemy polewą i pokrojonymi orzechami.






Źródło : Książka Siostry Anastazji

Komentarze

  1. Zaciekawiła mnie ta brzoskwiniowa masa, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam tą masę i to bardzo jest naprawdę pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)