Ciasto orzechowo-kokosowe z masą brzoskwiniową
W sam raz dla osób lubiących połączenie orzechów, kokosu i brzoskwiń. Pyszna brzoskwiniowa masa uzupełnia całość.
Białka ubijamy na sztywna piane , dodajemy cukier i żółtka . dokładnie wyrabiamy.Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia , dodajemy do ciasta wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno , wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C ok. 40 minut.
Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy ,aż masa będzie błyszczeć. Wsypujemy kokos delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy do masy delikatnie wymieszać. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 c ok. 30 minut.
Odlewamy sok z brzoskwiń powinna wyjść szklanka jeżeli nie uzupełniamy. 2/3 szklanki soku gotujemy, w reszcie rozrabiamy budyń wraz z mąką , gotujemy budyń. Studzimy.
Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Żółtka rozrabiamy z cukrem mikserem , następnie masę ubijamy aż będzie puszysta i gęsta nad kąpielą wodną by ogrzała masę ( woda nie może dotykać miski z żółtkami). Odstawiamy do ostudzenia.Masę żółtkową miksujemy z masłem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy dokładnie mieszamy.
Placek orzechowy, połowa masy, placek kokosowy ,reszta masy i drugi placek orzechowy. Dekorujemy polewą i pokrojonymi orzechami.
Źródło : Książka Siostry Anastazji
Składniki :
Biszkopt orzechowy :
- 10 jajek
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 łyżek cukru kryształu
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy :
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 15 dag kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
- 1 puszka brzoskwiń
- 250 g miękkiego masła
- 6 żółtek
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis wykonania :
Biszkopt orzechowy :
Białka ubijamy na sztywna piane , dodajemy cukier i żółtka . dokładnie wyrabiamy.Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia , dodajemy do ciasta wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno , wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C ok. 40 minut.
Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Biszkopt kokosowy :
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy ,aż masa będzie błyszczeć. Wsypujemy kokos delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy do masy delikatnie wymieszać. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 c ok. 30 minut.
Masa :
Odlewamy sok z brzoskwiń powinna wyjść szklanka jeżeli nie uzupełniamy. 2/3 szklanki soku gotujemy, w reszcie rozrabiamy budyń wraz z mąką , gotujemy budyń. Studzimy.
Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Żółtka rozrabiamy z cukrem mikserem , następnie masę ubijamy aż będzie puszysta i gęsta nad kąpielą wodną by ogrzała masę ( woda nie może dotykać miski z żółtkami). Odstawiamy do ostudzenia.Masę żółtkową miksujemy z masłem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy dokładnie mieszamy.
Całość :
Placek orzechowy, połowa masy, placek kokosowy ,reszta masy i drugi placek orzechowy. Dekorujemy polewą i pokrojonymi orzechami.
Źródło : Książka Siostry Anastazji
Zaciekawiła mnie ta brzoskwiniowa masa, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPolecam tą masę i to bardzo jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuń