Piernik żytni
Przedstawiam Wam kolejnego mojego ulubieńca wśród pierników. Nie przekładam go, jest wilgotny i pyszny, i takiego go lubię - oblanego pyszną polewą mmm... spróbujcie sami, a go pokochacie :).
1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, mieszając cały czas, aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy wodę.
UWAGA : należy zachować dużą ostrożność. Woda, mimo iż nawet będzie ciepła, spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu, spod którego buchnie para, co grozi poparzeniem.
2. Dodajemy miód, margarynę i olej, gotujemy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.
3. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto.
5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.
6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka i mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.
źródło: Encyklopedia kulinarna Ciasta, polewa kuchnia tv
Składniki :
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki żytniej
- 20 dag miodu
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 20 dag margaryny
- 1 łyżeczka oleju
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mleka
Polewa :
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Opis wykonania :
1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, mieszając cały czas, aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy wodę.
UWAGA : należy zachować dużą ostrożność. Woda, mimo iż nawet będzie ciepła, spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu, spod którego buchnie para, co grozi poparzeniem.
2. Dodajemy miód, margarynę i olej, gotujemy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.
3. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto.
5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.
6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka i mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.
źródło: Encyklopedia kulinarna Ciasta, polewa kuchnia tv
też lubię żytnie pierniki :)
OdpowiedzUsuńjak widzę, Gwiazdka już tuż tuż!
OdpowiedzUsuńwspaniały piernik :]
Dziękuje i polecam jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń