Ciasto drożdżowe do makówek
Idealne ciasto do makówek, które robię na święta hurtowo rozdając rodzinie :). Z podanych składników wychodzą dwie makówki, by wyglądały jak sklepowe owijam je papierem do pieczenia i pozostawiam około 2 cm luzu, wtedy są piękne i wyglądają jak z najlepszej cukierni ;).
1. Mleko lekko podgrzewamy by było ciepłe, drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 dag cukru i trochę mleka mieszamy i odstawiamy by rozczyn wyrósł.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy rozczyn, mąkę i połowę z pozostałego mleka. Ciasto wyrabiamy dolewając mleko jeżeli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto musi być miękkie i jednocześnie nadawać się do wałkowania.W razie potrzeby dodać trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy zimne i rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Blat posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, wałkujemy i smarujemy białkiem ciasto, nakładamy 35 dag farszu z maku. Boki zakładamy do środka i ciasno zwijamy ciasto. Papier do pieczenia tniemy na kawałek o długości około 30 cm, układamy na nim makówkę i zawijamy niezbyt mocno tak by papier kończył się pod spodem rolady. Lekko popuszczamy tak by powstała 2 cm luka, by ciasto swobodnie urosło.
5. Makówki pieczemy obie w 180 C bez termoobiegu około
35 - 40 minut. Studzimy i dowolnie dekorujemy:).
Makówkę można mrozić.
źródło Biesiady kulinarne
Składniki :
- 4 dag drożdży
- 8 dag cukru kryształ
- mleko około 3/4 szklanki
- 5 żółtek
- skórka starta z połowy cytryny
- 40 dag mąki
- 125 ml rozpuszczonego masła
Opis wykonania :
1. Mleko lekko podgrzewamy by było ciepłe, drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 dag cukru i trochę mleka mieszamy i odstawiamy by rozczyn wyrósł.
2. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy skórkę z cytryny, wlewamy rozczyn, mąkę i połowę z pozostałego mleka. Ciasto wyrabiamy dolewając mleko jeżeli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto musi być miękkie i jednocześnie nadawać się do wałkowania.W razie potrzeby dodać trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy zimne i rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Blat posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, wałkujemy i smarujemy białkiem ciasto, nakładamy 35 dag farszu z maku. Boki zakładamy do środka i ciasno zwijamy ciasto. Papier do pieczenia tniemy na kawałek o długości około 30 cm, układamy na nim makówkę i zawijamy niezbyt mocno tak by papier kończył się pod spodem rolady. Lekko popuszczamy tak by powstała 2 cm luka, by ciasto swobodnie urosło.
5. Makówki pieczemy obie w 180 C bez termoobiegu około
35 - 40 minut. Studzimy i dowolnie dekorujemy:).
Makówkę można mrozić.
źródło Biesiady kulinarne
Uwielbiam wypieki z makiem <3
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń