Mak do struclii
Uwielbiam ten przepis i korzystam z niego już bardzo długo. Nie lubię gotowych mas makowych są jak dla mnie zbyt przesłodzone. Z pół kilo wychodzi niecałe 1,5 kg masy :)ilość dodatków bakali można dowolnie modyfikować według uznania.
1. Mak przelewamy zimną wodą na sicie, odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem, całość zalewamy wrzącym mlekiem tak by całe było zakryte. Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Odsączamy i dwukrotnie mielimy.
2. Rozpuszczamy masło, miód i dodajemy utłuczoną wanilię. Wsypujemy bakalie i skórki przesmażamy ok. 2 minuty i dodajemy mak, całość smażymy 15 minut cały czas mieszając.
3. Mak studzimy, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę dodajemy do maku mieszamy, białka ubijamy i delikatnie łączymy z makiem. I gotowe :).
źródło Biesiady kulinarne
Składniki :
- 500 g maku
- mleko ok. 300- 500 ml
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki miodu
- utłuczona wanilia
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 1/2 szklanki skórek z pomarańczy i cytryny
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
Opis wykonania :
1. Mak przelewamy zimną wodą na sicie, odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem, całość zalewamy wrzącym mlekiem tak by całe było zakryte. Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Odsączamy i dwukrotnie mielimy.
2. Rozpuszczamy masło, miód i dodajemy utłuczoną wanilię. Wsypujemy bakalie i skórki przesmażamy ok. 2 minuty i dodajemy mak, całość smażymy 15 minut cały czas mieszając.
3. Mak studzimy, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę dodajemy do maku mieszamy, białka ubijamy i delikatnie łączymy z makiem. I gotowe :).
źródło Biesiady kulinarne
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html