Piernik żytni

Przedstawiam Wam kolejnego mojego ulubieńca wśród pierników. Nie przekładam go, jest wilgotny i pyszny, i takiego go lubię - oblanego pyszną polewą mmm... spróbujcie sami, a go pokochacie :).





Składniki :

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki żytniej
  • 20 dag miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mleka

Polewa :

  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka 

Opis wykonania :


1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, mieszając cały czas, aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy wodę.

UWAGA : należy zachować dużą ostrożność. Woda, mimo iż nawet będzie ciepła, spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu,  spod którego buchnie para, co grozi poparzeniem.

2. Dodajemy miód, margarynę i olej, gotujemy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.

3. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.

4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto. 

5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.

6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka i mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.








źródło: Encyklopedia kulinarna  Ciasta, polewa kuchnia tv

Podobne Przepisy

3 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram