Mak do struclii

Uwielbiam ten przepis i korzystam z niego już bardzo długo. Nie lubię gotowych mas makowych są jak dla mnie zbyt przesłodzone. Z pół kilo wychodzi niecałe 1,5 kg masy :)ilość dodatków bakali można dowolnie modyfikować według uznania.



Składniki :



  • 500 g maku 
  • mleko ok. 300- 500 ml
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • utłuczona wanilia
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki skórek z pomarańczy i cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu

Opis wykonania :


1. Mak przelewamy zimną wodą na sicie, odsączamy i przekładamy do garnka z grubym dnem, całość zalewamy wrzącym mlekiem tak by całe było zakryte. Gotujemy na małym ogniu około 1/2 godziny. Odsączamy i dwukrotnie mielimy.

2. Rozpuszczamy masło, miód i dodajemy utłuczoną wanilię. Wsypujemy bakalie i skórki przesmażamy ok. 2 minuty i dodajemy mak, całość  smażymy 15 minut cały czas mieszając.

3. Mak studzimy, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę dodajemy do maku mieszamy, białka ubijamy i delikatnie łączymy z makiem. I gotowe :).




źródło Biesiady kulinarne

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)