Przekładaniec na kruchym cieście
Polecam te ciasto jest naprawdę pyszne, cudownie kruche ciasto, masa jabłkowa, kokosowa i orzechowa. Znikło bardzo szybko :) i bardzo smakowało moim gościom. Przepis pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji.
Jabłka myjemy i obieramy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z cukrem aż lekko zmiękną .Następnie dodajemy galaretę i mieszamy, aż się rozpuści ( ja dodałam odrobinę barwnika zielonego ). Odstawiamy do wystygnięcia. Wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier kryształ i dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru, wsypujemy kokos i mąkę, dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę jabłkową.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałe składniki . Wykładamy na masę kokosową. Przykrywamy druga częścią rozwałkowanego kruchego ciasta.
Całość pieczemy w 180 C przez 25 minut. Dekorujemy polewą :).
Składniki :
Ciasto :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 22 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 żółtek
Masa jabłkowa :
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 galaretka agrestowa
Masa kokosowa :
- 6 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa orzechowa :
- 4 jajka
- 12 dag orzechów mielonych
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis wykonania :
Ciasto :
Zagniatamy ze sobą wszystkie składniki ciasta, dzielimy ciasto na połowę. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową połowę ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki.Masa jabłkowa :
Jabłka myjemy i obieramy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z cukrem aż lekko zmiękną .Następnie dodajemy galaretę i mieszamy, aż się rozpuści ( ja dodałam odrobinę barwnika zielonego ). Odstawiamy do wystygnięcia. Wykładamy na ciasto.
Masa kokosowa :
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier kryształ i dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru, wsypujemy kokos i mąkę, dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę jabłkową.
Masa orzechowa :
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałe składniki . Wykładamy na masę kokosową. Przykrywamy druga częścią rozwałkowanego kruchego ciasta.
Całość pieczemy w 180 C przez 25 minut. Dekorujemy polewą :).
Super wygląda a ta zieleń w cieście cudna :)
OdpowiedzUsuń