Saksońskie ciasto Stollen z marcepanem

To ciasto od wieków pojawia się na wigilijnych niemieckich  stołach. Ma charakterystyczny kształt przypominający książkę. Można je upiec 2 tygodnie przed świętami, obficie posmarować płynnym masłem, posypać cukrem pudrem i zawinąć w folie aluminiową. Ciasto ma dodatkowo nadzienie z marcepanu i pełno w nim bakali mmm...



Składniki :



Bakalie:

  • 150 g  rodzynek -koryntek i greckich
  • 75 g obranych i posiekanych migdałów
  • 75 g siekanych pistacji (mogą być solone , przy obieraniu trzeba zdjąć łuskę )
  • po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii

Ciasto :


  • 500 g mąki
  • 1,5 opakowania sypkich drożdży
  • 70 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 200 g stopionego i wystudzonego masła 
  • 2 jajka 
  • 60 ml ciepłego mleka

masa marcepanowa :


  • 100 g surowej masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g siekanych migdałów i pistacji
  • skórka i sok z połowy limonki

Dodatkowo :

  • 50 g roztopionego masła 
  • cukier puder

Opis wykonania :


1.Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy wanilię i zalewamy rumem. Odstawiamy na noc  by się zmacerowały.

2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka, masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.

3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny. 

4. Masę marcepanowa zagniatamy z cukrem pudrem, bakaliami i otarta skórką i sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.

5. Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.

6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

  1. Wygląda pysznie!
    Jadłam tylko takie z cukierni - było dobre, ale domowe z pewnością o niebo smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze ale wypieki:)tylko pozazdroscic:)Bravo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)