Domowe misie :)
Upieczone dla dzieciaczków, oczywiście miały być nadziane dżemem brzoskwiniowym. No ale cóż gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść ;). I tak nie było w nich dżemu, ale możecie przed upieczeniem je nadziać budyniem lub wspomnianym dżemem Proporcje na 12 muffinek, ja piekłam w formie na 6 misiaków.
1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy partiami wraz ze śmietanką do ciasta mieszamy. Połowę ciasta wykładamy do foremek, druga mieszamy z kakao i układamy na jasnym cieście, przeciągamy widelcem tak by powstał marmurkowy wzór.
3. Pieczemy 20 minut w 170 C.
Składniki :
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka kakao
Opis wykonania :
1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy partiami wraz ze śmietanką do ciasta mieszamy. Połowę ciasta wykładamy do foremek, druga mieszamy z kakao i układamy na jasnym cieście, przeciągamy widelcem tak by powstał marmurkowy wzór.
3. Pieczemy 20 minut w 170 C.
kiedyś też upiekłam identyczne misie tylko, że z ciasta muffinkowego :) misie rządzą
OdpowiedzUsuńŚwietne:) zrobię dla Synka, bo uwielbia kupne misie Lubisie a te wyglądają podobnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdługo szukałam przepisu, Twój wydaje się być IDEALNY :)
OdpowiedzUsuńJutro piekę, tymczasem zapraszam do siebie :)