Ciasto sezamo-kokosowo-orzechowe
Polecam pyszne, ale pracochłonne :)). W tym cieście jest miks, który uwielbiam orzechy, sezam, kokos mmm...
Źródło : książka Siostry Anastazji
Składniki : blaszka 24x39 cm
ciasto kruche I
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
sezam
- 15 dag sezamu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru kryształu
kokos
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 10 dag kokosu
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
ciasto kruche II
- 20 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
orzechy
- 20 dag pokrojonych orzechów włoskich
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżki miodu płynnego
masa
- 3/4 l. mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/2 kostki masła
- 3 budynie kokosowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dg kokosu
Opis wykonania :
Ciasto kruche
Mąkę mieszamy z proszkiem, zagniatamy z margaryną i smalcem dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i waniliowy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dzielimy na dwie części i wykładamy nim 2 blaszki.Sezam
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, gotujemy do roztopienia margaryny i cukru, odstawiamy i lekko studzimy wykładamy na jedno z ciast. Pieczemy w 180 C na złoty kolor ok. 20 minut.Kokos
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i kokos, wykładamy na drugi placek pieczemy w 180 C ok. 15 minut.Ciasto kruche II
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim blaszkę.Orzechy
Wszystkie składniki gotujemy do rozpuszczenia cukru i margaryny lekko studzimy i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 c ok. 10 - 15 minut.Masa
Z mąki, mleka i budyniu oraz cukru gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy partiami budyń i ucieramy, pod koniec dodajemy kokos.Przełożenie
ciasto orzechowe - połowa masy - ciasto z sezamem - reszta masy - ciasto z kokosem - polewaŹródło : książka Siostry Anastazji
jeśli tak samo smakuje jak wygląda to "niebo w gębie" ;)
OdpowiedzUsuńPodziwiam cierpliwość - mnie takie warstwowe ciasta przerażają :)
OdpowiedzUsuń