Ciasto katarzynka
Ciasto idealne dla smakoszy kawowych mas i pierniczków. Bardzo smaczne i pomysłowe polecam :). Przepis pochodzi z gazetki Ciasta czytelników.
1. Make przesiewamy wraz z kakao, proszkiem i sodą. Ubijamy piane na sztywno z 6 białek pod koniec ubijania dodajemy 150 g cukru. Do piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy partiami suche składniki i mieszamy wszystko delikatnie.
2. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, najlepiej podzielić ciasto na połowę i upiec każdą część osobno przez ok 10 - 15 minut w 180 C. Blaszka 24x40 cm.
3. Resztę cukru mieszamy ze szklanką cukru i zagotowujemy, w pozostałym mleku mieszamy 4 żółtka, budynie, mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy gęsty budyń przykrywamy folią spożywczą tak by stykał się z powierzchnią budyniu nie powstanie wówczas kożuch. Studzimy.
4. Masło ucieramy na puszysta masę i ucieramy z kremem, na koniec dodajemy kawę rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.
5. Na spodzie rozsmarowujemy powidła ( moja wersja ) następnie połowę masy, układamy pierniczki, przykrywamy pozostałą masą i kładziemy kolejny placek. Dowolnie dekorujemy.
Składniki :
- 3 opakowania pierniczków w czekoladzie
- 300 g masła
- 6 jajek + 4 żółtka
- 150 g cukru + 3 łyżki
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 700 ml mleka
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- powidła śliwkowe
Opis wykonania :
1. Make przesiewamy wraz z kakao, proszkiem i sodą. Ubijamy piane na sztywno z 6 białek pod koniec ubijania dodajemy 150 g cukru. Do piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy partiami suche składniki i mieszamy wszystko delikatnie.
2. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blaszki, najlepiej podzielić ciasto na połowę i upiec każdą część osobno przez ok 10 - 15 minut w 180 C. Blaszka 24x40 cm.
3. Resztę cukru mieszamy ze szklanką cukru i zagotowujemy, w pozostałym mleku mieszamy 4 żółtka, budynie, mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy gęsty budyń przykrywamy folią spożywczą tak by stykał się z powierzchnią budyniu nie powstanie wówczas kożuch. Studzimy.
4. Masło ucieramy na puszysta masę i ucieramy z kremem, na koniec dodajemy kawę rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.
5. Na spodzie rozsmarowujemy powidła ( moja wersja ) następnie połowę masy, układamy pierniczki, przykrywamy pozostałą masą i kładziemy kolejny placek. Dowolnie dekorujemy.
Wszystko co piernikowe to moje ulubione! Wspaniale ciacho:) Zapraszamy do nas na sezamowe ciacho:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
OdpowiedzUsuńKawa i pierniczki to połączenie dla mnie:)
OdpowiedzUsuń