Ciasto kolorowe
Ciasto wykonane na poczęstunek do pracy dla mojej teściowej na urodziny. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Zachęcam do zrobienia zaskoczycie gości. Przepis znalazłam w jednej z gazetek Ciasta domowe.
1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do żółtek dodajemy olej, mieszamy. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie łączymy, wlewamy wodę, mieszamy.
2. Pieczemy w dużej blaszce ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce, ściągamy papier i smarujemy dżemem zwijamy roladę, pozostawiamy do ostygnięcia.
1. Przyrządzamy tak samo jak jasne ciasto, mieszając kakao z mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę 24 x 39cm wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25 minut w 170 C. Studzimy.
1. W 1/2 szklanki mleka mieszamy obie mąki, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką, chwile gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy wierzch folią spożywczą by nie powstał kożuch. Studzimy. Miksujemy z masłem.
1. Ostudzona roladę kroimy w cienkie plastry, brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Ciemny biszkopt nasączamy odrobina wody połączona ze spirytusem i sokiem z cytryny. Na ciasto nakładamy połowę kremu układamy rzędami krążki rolady.Na roladkach rozsmarowujemy pozostały krem, układamy owoce i zalewamy galaretką.
Składniki :
Ciasto jasne
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Ciasto ciemne :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Krem :
- 2 szklanki mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- 300 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo :
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
- powidła lub marmolada
- 1 łyżka spirytusu
- sok z cytryny
Opis wykonania :
Ciasto jasne:
1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do żółtek dodajemy olej, mieszamy. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie łączymy, wlewamy wodę, mieszamy.
2. Pieczemy w dużej blaszce ok. 20 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce, ściągamy papier i smarujemy dżemem zwijamy roladę, pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto ciemne :
1. Przyrządzamy tak samo jak jasne ciasto, mieszając kakao z mąką. Ciasto wylewamy na blaszkę 24 x 39cm wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25 minut w 170 C. Studzimy.
Krem :
1. W 1/2 szklanki mleka mieszamy obie mąki, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką, chwile gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy wierzch folią spożywczą by nie powstał kożuch. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Całość :
1. Ostudzona roladę kroimy w cienkie plastry, brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Ciemny biszkopt nasączamy odrobina wody połączona ze spirytusem i sokiem z cytryny. Na ciasto nakładamy połowę kremu układamy rzędami krążki rolady.Na roladkach rozsmarowujemy pozostały krem, układamy owoce i zalewamy galaretką.
No faktycznie duzo roboty,ale ... slina cieknie na sam jego widok.Taki malutki kawalek bym sobie teraz zjadla chodz pozno:)
OdpowiedzUsuńKrem bez mleka to chyba nie wyjdzie?
Pozdrawiam:)
Witam :) mleko krowie możesz zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym, jeżeli nie możesz spożywać zwykłego :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń