Buraczki w zalewie na zimę
Przepis zapożyczony od cioci z Mazur, idealne rozwiązanie, chcemy sałatkę z buraków wyciągamy, trzemy doprawiamy i już, zalewę można wykorzystać do barszczu. Polecam są wyśmienite.
1. Buraczki ilość zależy od was :) gotujemy, aż będą miękkie( ale nie za bardzo ), odcedzamy i zalewamy zimną wodą zostawiamy na jakiś czas. Obieramy.
2. Przygotowujemy zalewę, wszystko razem łączymy i gotujemy do wrzenia.
3. Buraczki układamy ciasno w słoikach zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 minut.
Składniki :
- buraczki czerwone małe
Zalewa :
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka i 125 ml octu
- 1 szklanka i 125 ml cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
Opis wykonania :
1. Buraczki ilość zależy od was :) gotujemy, aż będą miękkie( ale nie za bardzo ), odcedzamy i zalewamy zimną wodą zostawiamy na jakiś czas. Obieramy.
2. Przygotowujemy zalewę, wszystko razem łączymy i gotujemy do wrzenia.
3. Buraczki układamy ciasno w słoikach zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 minut.
zdjęcie piękne, buraczki robię podobnie tylko zamiast czystej wody wykorzystuję wodę z gotowania buraków (buraki szoruję i płuczę w dwóch wodach)
OdpowiedzUsuńjuż robię ponieważ podoba mi się przepis dodam troszkę kminku i listek laurowy
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten przepis i zaraz zrobię zalewę do małych buraczkow-dziękuję
OdpowiedzUsuń