Ciasto dyniowe
Kupiłam dynie nie mogłam się jej oprzeć miała taki piękny kolor, przypominający słonko, a ostatnio pogoda go skąpi. Ciasto ma specyficzny smak, ale jest bardzo delikatne i wilgotne, całość uzupełnia kruchy spód przełożony dżemem pomarańczowym. Przepis znalazłam na tej stronie klik.
1.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na 0,5 godziny do lodówki, po tym czasie mała kwadratowa brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce pieczemy, aż uzyska złoty kolor w 180 C. Studzimy.
1.
Dynie gotujemy w całości aż będzie lekko miękka. Studzimy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobna kostkę.
2.
Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę, białka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z masą żółtkową. Dodajemy dynię, następnie mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z pomarańczy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.
3.
Blaszkę tej samej wielkości co na ciasto kruche wykładamy papierem pozostawiając duży zapas po bokach, będzie łatwiej wyjąc ciasto. Całość wylewamy i pieczemy w 180 C przez ok. 35 minut. Studzimy.
4.
Kruchy placek smarujemy dżemem i nakładamy ciasto z dyni, odstawiamy. Górę można posmarować podgrzanym i przetartym dżemem i posypać pestkami dyni.
Składniki :
Ciasto kruche
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
Ciasto dyniowe
- 1 kg dyni
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 pomarańcz
- 100 g mąki
- 200 g mielonych migdałów
- 4 łyżeczki proszku
- 1/2 słoika dżemu pomarańczowego
Opis wykonania :
Ciasto kruche
1.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na 0,5 godziny do lodówki, po tym czasie mała kwadratowa brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce pieczemy, aż uzyska złoty kolor w 180 C. Studzimy.
Ciasto dyniowe
1.
Dynie gotujemy w całości aż będzie lekko miękka. Studzimy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobna kostkę.
2.
Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę, białka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z masą żółtkową. Dodajemy dynię, następnie mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z pomarańczy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.
3.
Blaszkę tej samej wielkości co na ciasto kruche wykładamy papierem pozostawiając duży zapas po bokach, będzie łatwiej wyjąc ciasto. Całość wylewamy i pieczemy w 180 C przez ok. 35 minut. Studzimy.
4.
Kruchy placek smarujemy dżemem i nakładamy ciasto z dyni, odstawiamy. Górę można posmarować podgrzanym i przetartym dżemem i posypać pestkami dyni.
100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
100 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
- 150 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html