Nalewka miętowa
Z resztki mięty jaka mi pozostała postanowiłam zrobić nalewkę miętową. Działa łagodząco na bóle brzucha, żołądka, pomaga w niestrawnościach. Likwiduje wzdęcia i obniża ciśnienie.Przepis znalazłam na tej stronie klik.
1. Umyte i osuszone liście mięty wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie filtrujemy przez gazę, mieszamy z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przelewamy przez gazę.
Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego
uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu.
Składniki :
- pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
- 0,5 litra spirytusu
- 0,75 litra wody
- 0,30 kg cukru
Opis wykonania :
1. Umyte i osuszone liście mięty wkładamy do szklanego naczynia, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie filtrujemy przez gazę, mieszamy z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przelewamy przez gazę.
2. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak
i zapach.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html