Zupa z kurczaka po tajsku
Bardzo aromatyczna i smaczna, musicie ją wypróbować bo jest tego warta :).
1. Obieramy czosnek i imbir, drobno kroimy. Cukinie myjemy, obieramy marchew i również drobno kroimy.
2. Fasolkę myjemy chyba, że jest mrożona i gotujemy ok. 5 minut w posolonej gorącej wodzie, odcedzamy.
3. Warzywa, czosnek i imbir podsmażamy w garnku na oliwie ok. 2 -3 minuty. Wlewamy bulion, następnie mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry, mieszamy i gotujemy, aż wszystko zacznie wrzeć.
4. Filet myjemy i kroimy w paseczki, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Składniki :
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 100 g fasolki szparagowej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 20 g imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pasty curry
- 2 łyżeczki soku z limonki
- sól
- pieprz
Opis wykonania :
1. Obieramy czosnek i imbir, drobno kroimy. Cukinie myjemy, obieramy marchew i również drobno kroimy.
2. Fasolkę myjemy chyba, że jest mrożona i gotujemy ok. 5 minut w posolonej gorącej wodzie, odcedzamy.
3. Warzywa, czosnek i imbir podsmażamy w garnku na oliwie ok. 2 -3 minuty. Wlewamy bulion, następnie mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry, mieszamy i gotujemy, aż wszystko zacznie wrzeć.
4. Filet myjemy i kroimy w paseczki, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Bardzo ładnie wygląda, lubię zupy o nieco azjatyckim rodowodzie.
OdpowiedzUsuńI wybornie smakuje :)
OdpowiedzUsuń