Rogaliki waniliowo-migdałowe
Uwielbiam rogaliki, ale nie lubię się z nimi bawić zawsze początek jest świetny, idealnie ulepione w sam raz, pod koniec wielkie rogaliki : D. Podziwiam co roku rogaliki mojej cioci idealne, tej samej wielkości, aż żal je jeść dlatego też postanowiłam sobie kupić blaszkę na rogaliki. I jestem bardzo z niej zadowolona, raz dwa i ciacha upieczone. Różnica jaka jest to jedynie tyle że ciasta nie trzeba wsadzać do lodówki bo lepiej się rozkłada ciasto. Rogaliki są kruche i pyszne :).
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier puder, zmielone migdały i miąższ z wanilii lub pastę. Dodajemy jajko, mleko, posiekane masło i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy do lodówki na 40 minut.
3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze waniliowym.
5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.
Składniki :
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 10 dag obranych i zmielonych migdałów
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Opis wykonania :
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier puder, zmielone migdały i miąższ z wanilii lub pastę. Dodajemy jajko, mleko, posiekane masło i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy do lodówki na 40 minut.
3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze waniliowym.
5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html