Sałatka z tortellini

Tę wersję sałatki lubię chyba najbardziej. Używam kolorowego tortellini i, zazwyczaj, z mięsnym nadzieniem. Należy jednak pamiętać, że gotujemy pierożki o 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu.





Składniki:

  • opakowanie pierożków tortellini
  • 20 dag szynki konserwowej lub swojskiej
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku*

Opis wykonania:


Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (1 łyżeczka soli) o 2-3 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Użyjcie dużego garnka, by swobodnie mogły pływać i równomiernie się ugotować.
Tortellini odcedzamy i studzimy. Najlepiej przesypać już odcedzone do dużej miski i delikatnie rozdzielić palcami - wówczas się nie sklei.
Szynkę kroimy w kostkę; kukurydzę odsączamy na sicie; ogórek myjemy, obieramy i pozbawiamy nasion (to najbardziej wodnista cześć ogórka, a my nie chcemy wody w sałatce. Robię to łyżką do melona lub łyżeczką). Ogórek również kroimy w kostkę. 
Wszystkie składniki dodajemy do wystudzonego tortellini.
Majonez mieszamy osobno z jogurtem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam dodatkowo pęczek pokrojonego szczypiorku, jednak można go pominąć.
Sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki, by się przegryzła.

Podobne Przepisy

0 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram