Sałatka z tortellini

Tę wersję sałatki lubię chyba najbardziej. Używam kolorowego tortellini i, zazwyczaj, z mięsnym nadzieniem. Należy jednak pamiętać, że gotujemy pierożki o 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu.




Składniki:

  • opakowanie pierożków tortellini
  • 20 dag szynki konserwowej lub swojskiej
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku*

Opis wykonania:


Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (1 łyżeczka soli) o 2-3 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Użyjcie dużego garnka, by swobodnie mogły pływać i równomiernie się ugotować.
Tortellini odcedzamy i studzimy. Najlepiej przesypać już odcedzone do dużej miski i delikatnie rozdzielić palcami - wówczas się nie sklei.
Szynkę kroimy w kostkę; kukurydzę odsączamy na sicie; ogórek myjemy, obieramy i pozbawiamy nasion (to najbardziej wodnista cześć ogórka, a my nie chcemy wody w sałatce. Robię to łyżką do melona lub łyżeczką). Ogórek również kroimy w kostkę. 
Wszystkie składniki dodajemy do wystudzonego tortellini.
Majonez mieszamy osobno z jogurtem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam dodatkowo pęczek pokrojonego szczypiorku, jednak można go pominąć.
Sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki, by się przegryzła.

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)