Tortilla z mąki orkiszowej
Propozycja na zdrowszą wersję tortilli, bo z maki orkiszowej i na oleju kokosowym. bardzo pożywna i sycąca.
Składniki: na 9 szt. 22 cm
- 300 g mąki orkiszowej
- 150 ml wody
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego- zimny
- szczypta soli
Opis wykonania:
Ciasto wyrabiamy w robocie lub ręcznie do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy na około 5 minut by ciasto wypoczęło. Dzielimy na 8 części i bardzo cienko wałkujemy - najlepiej na papierze do pieczenia- wówczas się nie przylepia. Na rozwałkowane ciasto nakładamy spód od tortownicy - o ile chcemy mieć ładne okrągłe, jeżeli wam nie zależy pomińcie ta czynność i obkrawamy dookoła.
Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1 minucie z każdej strony. Usmażone nakrywamy ściereczką by nie wyschły.
fajna propozycja na zdrową tortillę :)
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńZrobię,piękne zdjęcie ☺
OdpowiedzUsuń