Tort czekoladowy z wiśniami

Po dłuższej nieobecności powracam z dużą ilością przepisów :), nie każde zdjęcie zachwyci bo były robione w przelocie. Jednak miałam tyle pracy i w dodatku chorą córkę więc trzeba było pogodzić wszystko tak, by jakoś się wyrobić z racji czego nie było czasu na sesje ;). Pierwszy przedstawiam torcik czekoladowy, który upiekłam na urodziny teściowej, przepis fantastyczny i pochodzi ze strony Kwestia Smaku :), jedynie truskawki zamieniłam na wiśnie z kompotu mmm...






Składniki :


Cytuje 

Biszkopt kakaowy


• 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
• 200 g cukru pudru
• 70 g mąki pszennej
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 2 pełne łyżki kakao



Mus czekoladowy:


• 250 g sera mascarpone
• 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
• 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
• 1/2 szklanki cukru pudru

Nasączenie:

 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

 

Przełożenie:

 słoik wiśni w kompocie, konfitura wiśniowa

 Boki: 


zmielone orzechy


Opis wykonania :

 

 Biszkopt kakaowy:


 Nagrzewamy piekarnik do 180 C, tortownice 21-22 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy razem do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy.Łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiewamy 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypujemy kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie mieszamy, to samo  z pozostałą mąką. Całą masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 35 minut.


Mus czekoladowy: 


 Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) łączymy za pomocą łyżki z serkiem mascarpone. Zimną śmietankę  ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem i mieszamy ją delikatnymi ruchami z masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki do czasu przełożenia.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty. Każdy  blat nasączamy ponczem. Pierwszy dolny krążek układamy na paterze smarujemy konfiturą z wiśni i układamy 1/2 wiśni,  a na wierzchu rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy ponownie konfiturą i układamy wiśnie i rozsmarowujemy 1/3 musu czekoladowego i ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym smarujemy wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
Posmarowane musem boki tortu obkładamy zmielonymi orzechami. Wierzch dowolnie dekoruje
my.




Imieniny u cioci

Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Instagram