Kolorowa babka

Uwielbiam tę babkę. Zawsze piekę ją na Święta Wielkanocne, zazwyczaj w wersji mini do koszyczków. Jest bardzo smaczna i efektownie wygląda :).




Składniki :


  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • olejek waniliowy lub inny ulubiony

Opis wykonania:


Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Odkładamy 1 łyżkę mąki, a resztę wsypujemy ciasta. Mieszamy, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem. 
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej pozostawioną łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy. 
Do wysmarowanej i oprószonej mąką blaszki wlewamy kolejno ciasto z makiem, ciemne i białe. Pieczemy około 60 minut w 180 C.




Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)