Kolorowa babka

Uwielbiam tą babkę zawsze piekę ją na święta Wielkanocne, zazwyczaj w wersji mini do koszyczków. Jest bardzo smaczna i efektownie wygląda :).




Składniki :


  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • olejek waniliowy lub ulubiony

Opis wykonania:


Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Odkładamy 1 łyżkę mąki, resztę wsypujemy ciasta mieszamy, dodajemy ubita pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem. 
Ciasto dzielimy na trzy równe części do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej pozostawiona łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy. 
Do wysmarowanej i oprószonej mąką blaszki wlewamy kolejno ciasto z makiem, ciemne i białe. Pieczemy około 60 minut w 180 C.




Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram