Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami

Oto kolejna propozycja w ''Wypiekanie na śniadanie '' pyszny chlebek z dodatkiem rodzynek, jabłek i rozmarynu. Połączenie dla mnie idealne zwłaszcza z dodatkiem dużej ilości cynamonu ;). Przepis z BLOGA EVERY CAKE YOU BAKE.



Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki 
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • jedno małe jabłko 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

Opis wykonania:


Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cynamon, sodę, wlewamy maślankę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy drobno pokrojone jabłka, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekany rozmaryn. 
Dokładnie wyrabiamy ciasto, ma być lekko klejące. Formujemy na oprószonym mąką blacie nadając kształt okrągłego bochenka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, nacinamy na środku na krzyż. Pieczemy około 45 minut.









Wraz ze mną wypiekały:


Podobne Przepisy

8 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram