Gofry bezglutenowe chrupiące
Kolejny wypiek w Wypiekanie na śniadanie tym razem były do wyboru gofry w trzech wersjach ja wybrałam bezglutenowe. wyszły bardzo chrupiące i pyszne. Najlepiej je zjeść zaraz po zrobieniu drugiego dnia są zbyt suche jak dla mnie ;). Przepis pochodzi z bloga Lisia kawiarenka.
Cytuje:
Cytuje:
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego *
- 1/3 szklanki oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- 200 g maki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
Opis wykonania:
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy wodę,olej, proszek do pieczenia wymieszany z mąką i miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nakładamy porcjami na nagrzaną gofrownicę ja swoją smarowałam olejem kokosowym, smażymy na rumiano. Studzimy na kratce dzięki czemu są chrupiące.
*moja wersja
Wraz ze mną wypiekały/li:
- Joanna Grunt to przepis
- Basia Śniadanie u Basi
- Jagoda Magia w kuchni
- Kamila Ogrody Babilonu
- Dorota Moje małe czarowanie
- Marzena Kulinarna Maniusia
- Bożena Mdk fb
Wspaniałe goferki, dziękuje za wspólne pyszne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia i ich zawartość strrrrasznie kusząca! :D dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe Ci wyszły! Bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne śniadaniowanie :)
Jak pysznie wyglądają, musze koniecznie zakupić gofrownicę :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPiękne ci wyszły , dziękuję za wspólne wypiekanie ;-)
OdpowiedzUsuńJa również podałam moje gofry z lodami, to najlepsze połączenie :D Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają doskonale :>
OdpowiedzUsuń