Ciasto jogurtowe z truskawkami
Kolejny wypiek w "Wypiekanie na śniadanie". Przyznam się, że to mój pierwszy przepis z tegorocznymi truskawkami. Ostatnio nie mam, zbyt wiele czasu na pieczenie. Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje.
Cytuje :
Cytuje :
Składniki:
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 150 g cukru pudru
- 140 ml oleju
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z jednej cyrtyny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 600 g truskawek
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski, dodajemy otartą skórkę cytrynową i mieszamy.
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy olej i sok z cytryny do połączenia składników. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sodą dokładnie mieszamy.
Blachę o wymiarach ok. 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki przekrawamy na pół i układamy przeciętą stroną do góry.
Pieczemy w 180 C około 45 minut. Oprószamy cukrem pudrem.
Zachwycające i przesmaczne zdjęcia! Dzięki za wspólne, truskawkowe wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń