Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Pyszny dodatek do obiadu, bardzo lubię świeże surówki dlatego często je robię. Oto prosta surówka z kapusty z dodatkiem jabłka. Można ją wykonać na dwa sposoby, jednak ja wybrałam lżejszą jej wersję. Oto ona :).

Składniki:


  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 winne jabłka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier

Opis wykonania:


Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych nadpsutych liści, starannie myjemy i osączamy z wody. Kapustę trzemy na tarce o grubych oczkach. Umyte i obrane jabłka trzemy na mniejszych otworach tarki. Szybko mieszamy kapustę z jabłkiem, dodajemy olej. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cyrtyny.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)