Chleb żytni na zakwasie żytnim
Tak powoli małymi kroczkami oswajam się z wypiekiem chleba w domu i współpracą z moim zakwasem. I tak oto powstał chleb żytni na zakwasie żytnim 65% i powiem że jest pyszny, a ta chrupiąca skórka powala wszystkie skórki ze sklepowych chlebów.
Pomysł na chleb zrodził się dwa dni temu, gdy postanowiłam dokarmić zakwas stojący już trochę w lodówce. Może nie jest idealny - jak na razie leżę w formowaniu jak długa, może jest cały z mąki - ale ja kocham taki chleb i mi to nie przeszkadza, ale za to jest pyszny i domowy bez chemicznych dodatków. Tak więc powoli małymi kroczkami resztę opanuję do perfekcji, a was zachęcam do wypieku chleba w domu :).
Pomysł na chleb zrodził się dwa dni temu, gdy postanowiłam dokarmić zakwas stojący już trochę w lodówce. Może nie jest idealny - jak na razie leżę w formowaniu jak długa, może jest cały z mąki - ale ja kocham taki chleb i mi to nie przeszkadza, ale za to jest pyszny i domowy bez chemicznych dodatków. Tak więc powoli małymi kroczkami resztę opanuję do perfekcji, a was zachęcam do wypieku chleba w domu :).
Składniki: na dwa bochenki
Zakwas
- 318 g mąki żytniej chlebowej
- 255 g wody
- 2 łyżki zakwasu
Gotowe ciasto
- 272 g mąki żytniej chlebowej
- 318 g mąki chlebowej typ 750
- 417 g wody
- 17 g soli
- cały zakwas (oprócz dwóch łyżek- używamy do wyprodukowania kolejnego zakwasu na wypiek chleba)
zakwas
Przygotowujemy zakwas i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze 21 C, aby dojrzał.
mieszanie
Wszystkie składniki wkładamy do misy robota i mieszamy na I prędkości 4 minuty, następnie na II prędkości około 1 minuty.
Odstawiamy ciasto przykryte na 45 minut.
Następnie dzielimy ciasto na porcje i formujemy bochenki. Ja swoje pozostawiłam do wyrastania w koszach do wyrastania pieczywa.
Uformowane bochenki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 70 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piec na max. temperaturze (240 C) na dno piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z wodą.
Wyrośnięte bochenki nacinamy ostrym nożem i przekładamy na blachę. Pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 230 C i pieczemy kolejne 40 minut.
Upieczone bochenki powinny leżakować około 24 godzin wówczas chleb jest najsmaczniejszy.
źródło: CHLEB Jeffrey Hamelman
piękny chleb, mojego ulubionego piekarza :)
OdpowiedzUsuń