Babka z białym serem
Naszło mnie na coś słodkiego, a że w lodówce został mi mascarpone i zbliżał się koniec daty ważności, postanowiłam upiec tę babkę. Przepis dawno za mną chodził, ale nie było czasu. W oryginalnym przepisie używa się białego sera z papierka, ponieważ taki nadaje wilgotność babce.
*Babkę należy wystudzić przed wyciągnięciem, w przeciwnym wypadku opadnie. Ja uwielbiam babkę ze śmietaną creme fraiche
A tak z innej beczki, czas leci i już za niedługo stuknie 3 lata odkąd zaczęłam prowadzić blog, więc postanowiłam odmienić jego szatę graficzną na bardziej przejrzystą. I już niedługo będziecie mogli sami zobaczyć co stworzyła dla mnie Karolina :).
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę z 1/3 cukru pudru. Masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszysta masę. Ucieramy, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy naprzemiennie łyżkę mąki i łyżkę ubitych białek.
2/3 ciasta wlewamy do formy, resztę ucieramy z kakao, a następnie wykładamy na środek jasnego ciasta.
Pieczemy 45 minut, studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
*Babkę należy wystudzić przed wyciągnięciem, w przeciwnym wypadku opadnie. Ja uwielbiam babkę ze śmietaną creme fraiche
A tak z innej beczki, czas leci i już za niedługo stuknie 3 lata odkąd zaczęłam prowadzić blog, więc postanowiłam odmienić jego szatę graficzną na bardziej przejrzystą. I już niedługo będziecie mogli sami zobaczyć co stworzyła dla mnie Karolina :).
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g miękkiego twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- masło i mąka do formy
Opis wykonania:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę z 1/3 cukru pudru. Masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszysta masę. Ucieramy, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy naprzemiennie łyżkę mąki i łyżkę ubitych białek.
2/3 ciasta wlewamy do formy, resztę ucieramy z kakao, a następnie wykładamy na środek jasnego ciasta.
Pieczemy 45 minut, studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html