Hot cross buns - angielskie bułeczki z krzyżykiem
Pyszne słodkie bułeczki, tradycyjnie wypiekane w Anglii w Wielki Piątek na zakończenie postu. Są tak smaczne, że zniknęły zaraz po upieczeniu. Dodatek bakalii i słodkiej glazury sprawia, że nie można im się oprzeć.
Składniki na 12 szt:
Zaczyn:
- 1/4 szklanki mąki chlebowej
- 190 g mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 6 g drożdży instant
Gotowe ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 3 g soli
- 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
- 3/4 szklanki suszonych porzeczek (ja dodałam żurawinę)
- 1/4 szklanki mocno ubitej skórki kandyzowanej z pomarańczy lub cytryny
Ciasto na krzyżyk:
- 28 g masła
- 28 g cukru
- 1 i 1/2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki wanilii
- skórka z 1/2 cytryny
- małe roztrzepane jajko
- niecałe 1/2 szklanki mąki pszennej
Syrop:
- 8 łyżek cukru
- 1/2 szklanki wody
Opis wykonania:
Zaczyn:
Rozpuszczamy w letnim mleku drożdże, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, aż zaczyn potroi swoją objętość.
Mieszanie:
Można wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajka, cukier, sól i ziele angielskie. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy w mikserze na pierwszej prędkości około 3 minuty, później na 2 prędkości przez kolejne 3 minuty. Celem jest uzyskanie silnej siatki glutenowej, aby ciasto ładnie rosło i udźwignęło dodatek owoców i masła.
Dodajemy suszone owoce i drobno posiekaną skórkę z cytrusów. Mieszamy i odstawiamy na wyrośnięcia na 1 godzinę (po 30 minutach dokonujemy lekkiego składania na 4 na środku ciasta)
Po tym czasie dzielimy ciasto na równe porcje (około 70 g), zaokrąglamy i kładziemy na blaszce w 4 cm odstępach (bułeczki jeszcze sporo urosną). Uformowane bułeczki przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto na krzyżyk:
Wykonujemy dopiero po uformowaniu i odstawieniu do wyrośnięcia bułeczek.
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, skórkę z cytryny i roztrzepane jajko, mieszamy i wsypujemy mąkę, dokładnie wyrabiamy. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Po wyrośnięciu bułeczek, wyciskamy kreski na bułkach najpierw w jedną stronę, później w drugą tworząc po środku krzyżyk.
Bułki pieczemy w 225 C przez 14 minut, aż będą brązowe i sprężyste.
Syrop:
Gotujemy cukier z wodą, po zagotowaniu jest gotowy do użycia.
Smarujemy syropem bułki zaraz po wyciągnięciu z pieca.
źródło:Jeffrey Hamelman "Chleb"
Ależ wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń