Zakwas żytni/ pszenny

Oto szybki i prosty, a zarazem mało wymagający przepis na  zakwas żytni. Przeszłam przez kilka wersji i ta najbardziej mi odpowiada i się sprawdza w 100 %.




Składniki:


  • 300 g mąki żytniej/pszennej chlebowej typ 750
  • 300 ml wody
  • szklany słój
  • drewniana łyżka

Opis wykonania:


Przepis uniwersalny gdy użyjecie pszennej mąki będzie to zakwas pszenny.

Do wyparzonego słoja wsypujemy 100 g mąki i wlewamy 100 ml wody mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Drugiego dnia należy dosypać kolejne 100 g mąki i dolać 100 ml wody i dokładnie całość wymieszać, ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. 
Trzeciego dnia postępujemy identycznie. 
Czwartego dnia zakwas jest już gotowy do użycia. 
Wiem że różni się od innych przepisów gdzie część zakwasu co dnia się wyrzucało przed dodaniem mąki, ale tak ma być. Idealny zakwas ma widoczne pęcherzyki powietrza i piękny kwaśny zapach. 
Niewykorzystany zakwas możemy przechowywać w lodówce. Gdy będziemy chcieli go ponownie użyć, wystarczy wyjąć go z lodówki i pozostawić w ciepłym miejsce na 3 godziny, następnie dokarmić mąką i wodą i ponownie odstawić na 3 godziny. Wówczas będzie pięknie pracował.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)