Biszkopt do tortów wilgotny

Po licznych sugestiach, iż podany przepis na biszkopt idealny jest zbyt suchy, podaje przepis na biszkopt z dodatkiem oleju. Dzięki czemu biszkopt jest wilgotniejszy i nie trzeba go zbyt mocno nasączać. Lubię oba jednak ten suchszy bardziej nadaje się do tworzenia tortów piętrowych bo ciasto ma bardziej jak dla mnie zwartą strukturę i nie jest zbyt delikatne. Przepis podała mi jedna z czytelniczek bloga więc po sprawdzeniu podaje go również wam. Tak samo jak w przypadku przepisu pierwszego, jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, należy użyć 3/4 szklanki mąki pszennej, resztę uzupełniamy kakao.




Składniki: tortownica 22cm



  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek oleju

Opis wykonania:


Białka ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania lśniącej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Dodajemy partiami przesiane obie mąki z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy ręcznie trzepaczką.
Wlewamy olej i ponownie delikatnie i dokładnie łączymy składniki.
Blaszkę wykładamy papierem-tylko dno, wlewamy ciasto, wyrównujemy. 
Pieczemy w 180 C bez termoobiegu około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca, delikatnie z niewielkiej wysokości uderzamy formą o blat.

Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram