Biszkopt do tortów wilgotny
Po licznych sugestiach, iż podany przepis na biszkopt idealny jest zbyt suchy, podaje przepis na biszkopt z dodatkiem oleju. Dzięki czemu biszkopt jest wilgotniejszy i nie trzeba go zbyt mocno nasączać. Lubię oba jednak ten suchszy bardziej nadaje się do tworzenia tortów piętrowych bo ciasto ma bardziej jak dla mnie zwartą strukturę i nie jest zbyt delikatne. Przepis podała mi jedna z czytelniczek bloga więc po sprawdzeniu podaje go również wam. Tak samo jak w przypadku przepisu pierwszego, jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, należy użyć 3/4 szklanki mąki pszennej, resztę uzupełniamy kakao.
Składniki: tortownica 22cm
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 łyżek oleju
Opis wykonania:
Białka ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania lśniącej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Dodajemy partiami przesiane obie mąki z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy ręcznie trzepaczką.
Wlewamy olej i ponownie delikatnie i dokładnie łączymy składniki.
Blaszkę wykładamy papierem-tylko dno, wlewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w 180 C bez termoobiegu około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca, delikatnie z niewielkiej wysokości uderzamy formą o blat.
Jaki piękny! Wygląda naprawdę na idealny <3 :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Wygląda bardzo ładnie. Sam podejmowałem się robienia tortów, ale wymaga to moim zdaniem dużej wprawy i sporej dawki czasu. Dlatego w większej części przypadków korzystam z usług, takich jak: https://e-torty.pl/kategoria/ciasta-dostawa, dzięki czemu bardzo ładny tort dostarczany jest wprost do domu.
OdpowiedzUsuńTak robienie tortów to bardzo mozolne zajęcie, ale i bardzo wciągające :)
UsuńWitam. A jak zrobic taki biszkopt w prostokatnej blaszce wyjdzie za cienki?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że dopiero teraz odpisuje, ale niestety jest jakiś problem z komentarzami :/, tu radze zrobić z podwójnej porcji bo niestety w jego przypadku może wyjść cienki.
UsuńWitam. Czy trzeba ten biszkopt jeszcze nasączyć przed nałożeniem kremu?
OdpowiedzUsuń