Ciasto Milky way

Pierwszy przepis w tym roku, ciasto którzy jedni kochają, a jedni nie lubią. Ja należę do tych pośrodku :D. Upiekłam je specjalnie na dzień babci i dziadka, którzy uwielbiają słodkie więc się nim zajadali. Trochę zmodyfikowałam przepis według siebie, zamiast zwykłego kakao użyłam 100%. Efekt rewelacyjny bo mało słodkie, ale intensywnie czekoladowe ciasto i ten głęboki ciemno brązowy kolor. Często stosuje w wypiekach 100 % kakao, ze względu na całkowity inny smak ciast, jednak niestety jest ono dosyć drogie i praktycznie niedostępne w sklepach. Wypróbujcie same, a go pokochacie.



Składniki:


  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g kakao
  • 270 g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 225 g śmietany 18%
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii/cukier waniliowy

Krem:


  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 350 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnotłuste nie granulowane

Opis wykonania:


Ciasto:


Jajka miksujemy wraz z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem 23x28 cm w 180 C około 20 minut. Można obie blaszki wsadzić na raz do piekarnika.

Krem:


Zwykłe mleko gotujemy, dodajemy cukier kryształ i waniliowy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy do białości, następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko oraz  na końcu mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
Krem wykładamy na wystudzony placek, przykrywamy drugim blatem. Polewamy ulubioną polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. 
Możemy udekorować kremem.

Żródło blog Kolorowo w kuchni






Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram