Ciasto Milky way
Pierwszy przepis w tym roku, ciasto którzy jedni kochają, a jedni nie lubią. Ja należę do tych pośrodku :D. Upiekłam je specjalnie na dzień babci i dziadka, którzy uwielbiają słodkie więc się nim zajadali. Trochę zmodyfikowałam przepis według siebie, zamiast zwykłego kakao użyłam 100%. Efekt rewelacyjny bo mało słodkie, ale intensywnie czekoladowe ciasto i ten głęboki ciemno brązowy kolor. Często stosuje w wypiekach 100 % kakao, ze względu na całkowity inny smak ciast, jednak niestety jest ono dosyć drogie i praktycznie niedostępne w sklepach. Wypróbujcie same, a go pokochacie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g kakao
- 270 g masła/margaryny
- 3 jajka
- 225 g śmietany 18%
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii/cukier waniliowy
Krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 350 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku pełnotłuste nie granulowane
Opis wykonania:
Ciasto:
Jajka miksujemy wraz z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem 23x28 cm w 180 C około 20 minut. Można obie blaszki wsadzić na raz do piekarnika.
Krem:
Zwykłe mleko gotujemy, dodajemy cukier kryształ i waniliowy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy do białości, następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko oraz na końcu mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krem wykładamy na wystudzony placek, przykrywamy drugim blatem. Polewamy ulubioną polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Możemy udekorować kremem.
Żródło blog Kolorowo w kuchni
Jak z prawdziwej cukierni. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
WZ wykonana zawodowo!
OdpowiedzUsuń