Ciasto miodowo-bakaliowe
Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam go wypróbować, ciasto jest niby odpowiednikiem keksu tylko z dodatkiem miodu, który zmienia całkowicie smak :). Jest pyszne, naszpikowane dużą ilością różnorodnych bakalii, które bardzo lubię :D.
1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.
2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.
4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz :).
źródło : Moje Smaki Życia wydanie grudniowe 2013
Składniki :
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g miodu płynnego
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g żurawiny suszonej
- 300 g rodzynek
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
Opis wykonania :
1. Migdały parzymy i obieramy ze skórki, orzechy laskowe prażymy na patelni, przekładamy na ściereczkę i pocierając ściągamy skórki. Grubo siekamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem by zmiękły i odcedzamy.
2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
3. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając ciasto za każdym razem, dodajemy miód, mąkę i wyrabiamy. Na koniec wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.
4. Tortownice śr. 20 cm wykładamy papierem, przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy około 60 minut. Jeżeli będzie się zbytnio rumienić z góry przykrywamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz :).
źródło : Moje Smaki Życia wydanie grudniowe 2013
Wygląda wspaniale, wypełnione bakaliami po brzegi :)
OdpowiedzUsuń