Jednogarnkowa potrawa z kurczakiem
Trochę obawiałam się dodatku wina do tego dania, ale bezpodstawnie. Kurczak był bardzo smaczny i aromatyczny :). Ale jest jedna zasada do dań z winem dodajemy tylko te dobrej jakości. Czego sami nie wypijecie nie nadaje się do gotowania bo zepsuje całą potrawę.
1. Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z solą, posypujemy papryką i pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Na gorącej oliwie przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, wlewamy wino, listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona paprykę i oliwki.
Składniki :
- 1,50 kg kurczaka
- 3 strąki papryki konserwowej
- oliwki zielone
- 3 średnie cebule
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała puszka zielonego groszku
- oliwa
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 2 łyżeczki niezbyt ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- sól
Opis wykonania :
1. Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z solą, posypujemy papryką i pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Na gorącej oliwie przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, wlewamy wino, listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona paprykę i oliwki.
potrawy jednogarnkowe to super sprawa :) fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuń