Orzechowe rogaliki
Przepis ten dostałam od cioci Irenki mistrzyni w ich wypiekaniu, święta bez jej rogalików to jak nie święta. Są kruche, bardzo orzechowe i wszystkim smakują :)
Ja wykonałam z połowy porcji rogalików dużo wychodzi :)
1. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy margarynę i ucieramy do uzyskania jednolitej masy całość mieszamy z orzechami, mąką wymieszaną z proszkiem i zagniatamy ciasto. Formujemy małe rogaliki lub jak ja wykładamy blaszki do pieczenia rogalików .
2. Pieczemy w 180 c około 10 minut. po wyjęciu będą miękkie , jednak gdy ostygną zrobią się twarde i kruche :)
3. Ja zdobię je dodatkowo maczając końcówki w rozpuszczonej czekoladzie i zanurzam w kokosie, mielonych orzechach i mielonych migdałach :)
Składniki :
- 60 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 25 dag cukru pudru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag mielonych orzechów
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Opis wykonania :
Ja wykonałam z połowy porcji rogalików dużo wychodzi :)
1. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy margarynę i ucieramy do uzyskania jednolitej masy całość mieszamy z orzechami, mąką wymieszaną z proszkiem i zagniatamy ciasto. Formujemy małe rogaliki lub jak ja wykładamy blaszki do pieczenia rogalików .
2. Pieczemy w 180 c około 10 minut. po wyjęciu będą miękkie , jednak gdy ostygną zrobią się twarde i kruche :)
3. Ja zdobię je dodatkowo maczając końcówki w rozpuszczonej czekoladzie i zanurzam w kokosie, mielonych orzechach i mielonych migdałach :)
Bardzo fajne i w dodadku na margarynie:)
OdpowiedzUsuń