Krokiety z pieczarkami, porem i marchewką
Ten przepis dostałam od mojej teściowej, ona od swojej siostry. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego farszu, ale bardzo mi zasmakował :). Coś innego niż z samymi pieczarkami czy z kapustą i grzybami ;).
1. Por dokładnie myjemy i kroimy cieniutko, marchew obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach.
Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy por i marchewkę, dusimy do miękkości w razie konieczności lekko podlewamy wodą.
2. Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, pieczarki trzemy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek szklimy na oleju dodajemy pieczarki, sól i oba rodzaje pieprzu. Dusimy do miękkości pieczarek.
3. Oba farsze łączymy dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz musi być dobrze przyprawiony w przeciwnym wypadku krokiet będzie mdły. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie naleśniki, studzimy.
5. Na naleśnik kładziemy farsz i zwijamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy w głębszym tłuszczu.
źródło: przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z programu Ewa gotuje
Składniki :
- duży por lub 2 mniejsze
- 50 dag pieczarek
- 2 większe marchewki
- masło
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Opis wykonania:
1. Por dokładnie myjemy i kroimy cieniutko, marchew obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach.
Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy por i marchewkę, dusimy do miękkości w razie konieczności lekko podlewamy wodą.
2. Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, pieczarki trzemy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek szklimy na oleju dodajemy pieczarki, sól i oba rodzaje pieprzu. Dusimy do miękkości pieczarek.
3. Oba farsze łączymy dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz musi być dobrze przyprawiony w przeciwnym wypadku krokiet będzie mdły. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie naleśniki, studzimy.
5. Na naleśnik kładziemy farsz i zwijamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy w głębszym tłuszczu.
źródło: przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z programu Ewa gotuje
Super połączenie składników na farsz! Twoja teściowa wie co dobre:)
OdpowiedzUsuńFajny ten farsz! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krokiety !
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
Zapraszam http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2013/12/liebster-award.html
Jusia