Zapiekanka z makaronem orzo
Jest bardzo smaczna i sycąca, kusiła mnie, a że lubię wszelkie zapiekanki postanowiłam ja wypróbować. Świetny obiad dla całej rodziny, na zimno równie jest pyszna. :)
1. Cebule i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i smażymy do uzyskania grudek.
2. Mięso doprawiamy cynamonem, słodką papryką, sola i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko razem około 10 minut.
3. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, mieszamy ze śmietaną.
4. Połowę makaronu przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę mięsa, reszta makaronu i pozostałe mięso. Wierzch posypujemy tymiankiem oraz rozdrobnionym serem.
5. Całość pieczemy w 180 C około 40 minut.
Idealnie się kroi gdy przestygnie :)
źródło : nr. 11 Gotuj krok po kroku
Składniki :
- 600 g mięsa mielonego u mnie łopatka
- 450 g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 250 g makaronu orzo (ja użyłam dwie paczki ;)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- suszony tymianek
- 200 g sera feta - ja użyłam sera Rapitalia niecałe 20 g
Opis wykonania :
1. Cebule i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i smażymy do uzyskania grudek.
2. Mięso doprawiamy cynamonem, słodką papryką, sola i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko razem około 10 minut.
3. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, mieszamy ze śmietaną.
4. Połowę makaronu przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę mięsa, reszta makaronu i pozostałe mięso. Wierzch posypujemy tymiankiem oraz rozdrobnionym serem.
5. Całość pieczemy w 180 C około 40 minut.
Idealnie się kroi gdy przestygnie :)
źródło : nr. 11 Gotuj krok po kroku
Super:)
OdpowiedzUsuń