Śledzie przysmak gajowego
Uwielbiam te śledzie są bardzo aromatyczne i przyrządzam je już od 3 lat na każde święta, zajadamy się nimi :).
Opis wykonania :
1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy zostawiając wywar, studzimy i kroimy w paski.
2. Filety zalewamy mlekiem, tak by były całe zalane i moczymy około 3 godziny. Płuczemy, osuszamy i kroimy na kilku centymetrowe kawałki.
3. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju, dodajemy listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojone grzyby podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem, studzimy.
4. Śledzie i sos układamy warstwami w szklanej misce, odstawiamy na 2 - 3 dni by przeszły :).
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi
Składniki :
- 50 dag solonych filetów śledziowych
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- olej
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz mielony
- mleko
Opis wykonania :
1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy zostawiając wywar, studzimy i kroimy w paski.2. Filety zalewamy mlekiem, tak by były całe zalane i moczymy około 3 godziny. Płuczemy, osuszamy i kroimy na kilku centymetrowe kawałki.
3. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju, dodajemy listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojone grzyby podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem, studzimy.
4. Śledzie i sos układamy warstwami w szklanej misce, odstawiamy na 2 - 3 dni by przeszły :).
źródło : Polskie tradycje kulinarne- Przysmaki ze śledzi
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html