Jednogarnkowa potrawa z kurczakiem
Trochę obawiałam się dodatku wina do tego dania, ale bezpodstawnie. Kurczak był bardzo smaczny i aromatyczny :). Ale jest jedna zasada  do dań z winem dodajemy tylko te dobrej jakości. Czego sami nie wypijecie nie nadaje się do gotowania bo zepsuje całą potrawę. 
1. Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z solą, posypujemy papryką i pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Na gorącej oliwie przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, wlewamy wino, listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona paprykę i oliwki.
Składniki :
- 1,50 kg kurczaka
 - 3 strąki papryki konserwowej
 - oliwki zielone
 - 3 średnie cebule
 - 4 duże ziemniaki
 - 1 mała puszka zielonego groszku
 - oliwa
 - 1/2 szklanki białego wina
 - 4 ząbki czosnku
 - listek laurowy
 - 2 łyżeczki niezbyt ostrej papryki
 - 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
 - sól
 
Opis wykonania :
1. Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z solą, posypujemy papryką i pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Na gorącej oliwie przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, wlewamy wino, listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona paprykę i oliwki.

potrawy jednogarnkowe to super sprawa :) fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuń