Królik w sosie musztardowym

Przyznam się szczerze od 15 lat go nie jadłam jakoś nie mogłam się przemóc, może i temu że mój tata je hodował i dla mnie były to urocze stworzonka, które karmiłam mleczami i głaskałam. Teraz królików już nie ma i chyba mi przeszło i gdy zobaczyłam tuszkę w sklepie nie mogłam się jej oprzeć by zrobić pysznego królika w sosie. Ja swojego przyrządziłam w wolnowarze, ale przepis jest uniwersalny jak kto woli :). W końcu też mogę swobodnie pisać posty, gdyż sprawiłam sobie porządny laptop na  prezent mikołajkowo-gwiazdkowo-urodzinowy :D.






Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • tymianek gałązka lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3 łyżki musztardy
  • śmietana 18%
  • skrobia kukurydziana*
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:


Królika myjemy i osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem - nie żałujemy i oprószamy mąką.
Rozgrzewamy olej, królika obsmażamy ze wszystkich stron.
W rondlu układamy kawałki królika w środek wkładamy cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i listki laurowe. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
Miękkie mięso wyciągamy, do sosu dodajemy śmietanę i musztardę, możemy zagęścić łyżką skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki wody.

Sposób przygotowania w wolnowarze:

Po obsmażeniu królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy cebulę z goździkami, tymianek, listki laurowe, zalewamy ciepłą wodą do połowy naczynia.
Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.
Pół godziny przed końcem dodajemy śmietanę z musztardą i niewielką ilością skrobi.



Komentarze

  1. Ja nie jadłam nigdy. Może kiedyś się przełamie i spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam hodowlę królików i robię z nich wiele potraw między innymi rosół a gotowane mięso w potrawce,oczywiście pasztet ale jeszcze w musztardzie nie robiłam, wypróbuję ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam hodowlę królików i robię z nich wiele potraw m.innymi rosół, pasztet , z gotowane go mięsa-potrawkę a w sosie musztardy nie , muszę wypróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Błagam, ile tej wody co wolmowaru ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)