Ciasteczka z okienkiem
Bardzo smaczne i kruche ciasteczka z dodatkiem maku wyglądają i smakują wspaniale. Można powiedzieć, że maraton ciasteczkowy uważam za otwarty ;).
1. Mąkę mieszamy ze skórką lub makiem, solą i 3 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko, pokrojone miękkie masło i śmietanę, dokładnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na gr. około 3 mm i wykrawamy swoje ulubione kształty pamiętając by każde ciasteczko robić podwójnie, w jednym robimy na środku okienko.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 8 minut w 180 C.
4.Pełne ciasteczka smarujemy podgrzanym dżemem, ciasteczka z dziurka posypujemy cukrem pudrem i układamy na pełnych, odstawiamy do zastygnięcia dżemu.
5. Dżem wkładamy do garnka i podgrzewamy do roztopienia, przecieramy przez sitko dodajemy 1 łyżkę żelatyny namoczonej uprzednio w 1 łyżce zimnej wody. Mieszamy by się rozpuściła i odkładamy do stężenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na pełne ciasteczka.
Składniki :
- 25 dag mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka skórki cytrynowej lub 1/4 szklanki maku ( w mojej wersji )
- 1/2 szklanki dowolnej marmolady
Opis wykonania :
1. Mąkę mieszamy ze skórką lub makiem, solą i 3 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko, pokrojone miękkie masło i śmietanę, dokładnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na gr. około 3 mm i wykrawamy swoje ulubione kształty pamiętając by każde ciasteczko robić podwójnie, w jednym robimy na środku okienko.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 8 minut w 180 C.
4.Pełne ciasteczka smarujemy podgrzanym dżemem, ciasteczka z dziurka posypujemy cukrem pudrem i układamy na pełnych, odstawiamy do zastygnięcia dżemu.
5. Dżem wkładamy do garnka i podgrzewamy do roztopienia, przecieramy przez sitko dodajemy 1 łyżkę żelatyny namoczonej uprzednio w 1 łyżce zimnej wody. Mieszamy by się rozpuściła i odkładamy do stężenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na pełne ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html