Ciasteczka z okienkiem

Bardzo smaczne i kruche ciasteczka z dodatkiem maku wyglądają i smakują wspaniale. Można powiedzieć, że maraton ciasteczkowy uważam za otwarty ;).



Składniki :

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skórki cytrynowej lub 1/4 szklanki maku ( w mojej wersji )
  • 1/2 szklanki dowolnej marmolady

Opis wykonania :


1. Mąkę mieszamy ze skórką lub makiem, solą i 3 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko, pokrojone miękkie masło i śmietanę, dokładnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na             1 godzinę do lodówki.

2. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na gr. około 3 mm i wykrawamy swoje ulubione kształty pamiętając by każde ciasteczko robić podwójnie, w jednym robimy na środku okienko.

3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 8 minut w 180 C.

4.Pełne ciasteczka smarujemy podgrzanym dżemem, ciasteczka z dziurka posypujemy cukrem pudrem i układamy na pełnych, odstawiamy do zastygnięcia dżemu.

5. Dżem wkładamy do garnka i podgrzewamy do roztopienia, przecieramy przez sitko dodajemy 1 łyżkę żelatyny namoczonej uprzednio w 1 łyżce zimnej wody. Mieszamy by się rozpuściła i odkładamy do stężenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy  na pełne ciasteczka.


Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram